En meme är ett fenomen eller idé (oftast i bildform) som skapar en igenkänningsfaktor bland människor inom samma kultur. På senare tid har memes blivit mycket populära & virala. Oftast med hjälp av en bild + text. De memes som blir allra mest populära är de som skapar den största gemensamma igenkänningen hos flest människor.

Man kan lätt tro att memes är något som uppkommit under den senaste tiden. På internet så blev det otroligt populärt att skapa, dela & gilla memes under 00-talet. Det skapades många flugor och virala memes som än idag används flitigt.

Sanningen är att ordet ”meme” kommer från antikens Grekland. Orginalordet är ”mīmēma” och betyder imitation/imiterad sak. Redan innan kristus födelse så uttryckte memes oftast i form av skådespel och teater.

Richard Dawkins var först med att studera memes i boken ”The Selfish Gene” från 1976. Där ger han exempel på att nationalsånger, klädstilar, och teknik kan vara memes och skapa en bättre gemenskap.

Skillnad mellan en rolig bild & en meme

Idag finns det väldigt många som använder uttrycker slarvigt utifrån vad begreppet meme egentligen betyder. Man kan använda det egentligen till alla bilder på internet som man tycker är roliga.

Exempel:

En rolig bild på en tjurig katt är ingen meme.
– Gör katten ett ansiktsuttryck som många känner igen känslan av. Då kan man helt plötsligt anse att bilden är en meme.

En bild på en smörgås som hamnat på fel sida på golvet är ingen rolig bild.
– Det är faktiskt en meme då många kan känna igen sig i situationen/humöret. Det blir tydligare om man lägger till texten ”Måndagar suger”.

Ännu ett exempel:

Blev stort under 00-talet

Det som återigen har gjort memes till något populärt är simpelheten. Det, kombinerat med sociala mediors flöden där roliga bilder är ett enkelt vis att skapa uppmärksamhet. Därför kunde en rolig meme spridas snabbt som en löpeld över hela världen.

Under 00-talet fanns det även stora hemsidor som många sökte sig till för att få snabb och simpel humor. Det bevisar hur enkelheten ofta triumferar den mer avancerande formen av humor.

Sedan intåget av memes på internet så anses en meme alltid vara något kul eller underhållande. Det är egentligen inte ett krav, men blivit känt på det viset i folkmun.

Det finns inte så mycket forskning angående memes. Det är egentligen bara Richard Dawkins som har forskat kring ämnet under 70-talet. Det har dock varit känt fenomen sedan en lång tid tillbaka.

Hur uttalas meme?

Det är många i Sverige som uttalar meme helt fel. Vi har hört många varianter. Det vanligaste misstaget är att man uttalar det ”Mä-em” eller ”Me-me”. Det korrekta uttalet är ett ”Meem”. Ett långt utdraget dubbel-e. Man kan ta det engelska ordet Beam (= stråle). Fast vi byter ut B och M. Där får du det uttalet som man bör använda.

Kända karaktärer

Det har dykt upp massor av roliga karaktärer inom meme genrer. Det kan både vara faktiska bilder på människor eller kändisar. Det kan även handla om tecknade karaktärer som oftast symboliserar en känsla.

U Mad Bro, Me Gusta, och Like a Boss är exempel på tecknade karaktärer som spridits sig mycket kända över hela världen. Vem det egentligen är som skapat dessa karaktärer är inte helt självklart.

När det kommer till människor och kändisar så har kocken Gordon Ramsay, Morgan Freeman eller Bad Luck Brian blivit stora succér att använda för att skapa nya och roliga memes.